Lena Willemark invald till Swedish Music Hall of Fame


Onsdagen den 13:e september valdes, vid en ceremoni i Borlänge, följande namn in i Swedish Music Hall of Fame.

Olle Adolphson
Ann-Louise Hanson
Tomas Ledin
Mando Diao
Lena Willemark
Jenny Wilson

Det finns så många aspekter på Lena Willemark. Med en enkel summering är hon en av Nordens mest mångsidiga röster och musiker alla genrer inkluderade.Men basen har alltid funnits i den folkmusik som formades av hennes uppväxt i Älvdalen i Dalarna.

Från albumdebuten för 40 år sedan har hon sedan alltid haft en huvudroll i svensk visa, som sångerska, ofta på hemtraktens säregna älvdalska, och som riksspelman på instrument som fiol och spilåpipa.

Detta har bland annat inneburit hela sex grammisar genom åren och huvudroller i band som Nordan, Groupa, Enteli och Frifot. Men Lena har också med stor framgång klivit in i jazzfältet och i konstmusiken.

2019 var hon med på det Grammisvinnande albumet ”Svenska röster” och tolkade då bland annat en rad tidigare invalda i Swedish Music Hall of Fame. Styrkan i den hyllningen blev ännu ett skäl att bjuda in även Lena Willemark själv i Swedish Music Hall of Fame.

Mer om Swedish Music Hall of Fame:

Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik, tillika en utmärkelse som instiftats med syfte att hylla dem som haft betydande inflytande över dess utveckling.

Bakom initiativet står den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus vars uppgift är att tillgängliggöra och sprida kunskap om den svenska musikskatten och därmed också etablera populärmusiken som en central del av vårt nationella kulturarv.

Stiftelsen grundades 2011 och året därpå offentliggjordes planerna på en samlingsplats för svensk populärmusik. I maj 2013 öppnades en permanent utställning om svensk populärmusik invid ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm. Den 6 februari 2014 offentliggjordes namnen på de 12 artister och musikskapare som skulle bli de allra första att väljas in i det prestigefyllda Swedish Music Hall of Fame.

Inklusive de artister som presenterats idag har 72 namn valts in som av skiftande jurys genom åren samtliga ansetts haft stor betydelse för den svenska populärmusikens utveckling. Det är det ena kravet för att kunna bli invald, den andra är att det gått minst 20 år sedan debuten.

Årets jury består av Lars Nylin (musikjournalist och författare) Petra Markgren Wangler (musikjournalist), Alexandra Sundqvist (musikjournalist och författare) och Mathias Bridfelt (musikredaktör för primärt SVT och TV4 program).