Biografi


Lena_Willemark_111foto-Per_Kristiansen

Det finns så många aspekter på Lena Willemark. Med en enkel summering är hon en av Nordens mest mångsidiga röster och musiker alla genrer inkluderade.
Men basen har alltid funnits i den folkmusik som formades av hennes uppväxt i Älvdalen i Dalarna.
Från albumdebuten för 40 år sedan har hon sedan alltid haft en huvudroll i svensk visa, som sångerska, ofta på hemtraktens säregna älvdalska, och som riksspelman på instrument som fiol och spilåpipa.
Detta har bland annat inneburit hela sex grammisar genom åren och huvudroller i band som Nordan, Groupa, Enteli och Frifot. Men Lena har också med stor framgång klivit in i jazzfältet och i konstmusiken.

2019 var hon med på det Grammisvinnande albumet ”Svenska röster” och tolkade då bland annat en rad tidigare invalda i Swedish Music Hall of Fame. Styrkan i den hyllningen blev ännu ett skäl att bjuda in även Lena Willemark själv i Swedish Music Hall of Fame.

-Att som första folkmusiker blivit invald i Swedish Music Hall of Fame är verkligen en stor ära!
För mig och för folkmusiken. Jag tänker  främst på min uppväxt i Älvdalen, mina läromästare, musiken därifrån som är min följeslagare i
alla sammanhang. Jag vill även säga ett stort alla fantastiska musikanter och samarbeten genom åren som ständigt utmanat mig och tagit mig vidare på min musikaliska upptäcktsfärd genom livet.

Med åren har Lena Willemark alltmer kommit att framstå som en av Nordens mest mångsidiga artister – mycket för sin unika förmåga att forma olikheter till en odelbar helhet.
En annan del av sitt skapande utgör komponerandet – hon har i alla olika konstellationer under åren komponerat och arrangerat en mängd musik.
Hon är en välkänd profil i breda tv-sammanhang. Särskilt fint känns det att nämna medverkan på Nobelpris-banketten i Stadshuset inför alla pristagare där Lena tillsammans med Ane Brun var en av galans headline.

Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland fem Grammisar, och hon är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien samt Riksspelman.

-2018 vann Lena Expressens musikpris Spelmannen, med motiveringen:
”En säregen stämma som rör folk och fä och gör det gamla nytt i jazzklubbar, konserthus och slottskapell. Det finns ett före och ett efter urkraften från Älvdalen.”
Tidigare pristagare är bland annat Cornelis Vreeswijk, ABBA, Georg Riedel, The Knife och Håkan Hellström.

-I mars 2021 tilldelades Lena Willemark juryns Hederspris i Dalecarlia Music Awards med motiveringen:
”Som en av de främsta inom sin genre har hon lyckats nå ut till en bred publik genom sina många år på scenen med övriga eliten inom stilen. Genom att både skapa nytt och ge en renässans till det uråldriga fångar hon, med sin unika och fängslande musikalitet, sin publik i såväl fullsatta konserthus som kyrkor och teatrar. Med stämman uppvärmd, målet redo och stråken höjd, tar hon ton och fortsätter bjuda sin publik på sagolika musikstunder.”

-2022 blev det tillkännagivet att årets mottagare av Konstnärsnämndens Stora musikstipendium var musikkonstnären Lena Willemark med följande motivering:
”… – med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.”

-2024 är Lena Willemark aktuell med konserter tillsammans med spelkvinnorna Lisa Långbacka och Lisa Rydberg.
Just nu bokas sommarkonserter såväl som julkonserter 2023-2024.
Julproduktionen heter ”I Vinterskrud” som med fördel görs tillsammans med lokala körer. Sommarprogrammet går under arbetsnamnet ”Sommar i Folkton” signerat Långbacka/Willemark/Rydberg. Dessa artister bjuder på ett möte mellan tre, på sina respektive instrument, unika musikanteri.
Lite som inför en stundande middagsbjudning; ett samtal som kan leda såväl längs gamla stigar och färdvägar som in på helt nya marker.
Scenvana, musikalitet och spelskicklighet här förkroppsligad av några av landets mest begåvade spelkvinnor.