Konstnärsnämndens Stora Musikstipendium 2022 tilldelas Lena Willemark


Årets mottagare av Konstnärsnämndens Stora musikstipendium är musikkonstnären Lena Willemark boende i Stavsnäs, med följande motivering: 

”… – med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.”

– Jag är helt enkelt otroligt glad och stolt, säger Lena om att ha fått stipendiet.
Lena som i decennier låtit sin röst höras i flera musikaliska uttryck, såväl på scen som på fäbodvallar, har även fiol och spilåpipa på sin instrumentlista. Hon gick i början av sjuttiotalet i lära hos Ekor Anders Andersson och Sväs Märta Eriksson innan hon blev riksspelman redan 1978. Förteckningen över samarbeten i hennes konstnärliga värv som musiker och komponist är minst lika lång som omfattningen av hennes diskografi. Lena är högt skattad av sina konstnärskollegor och här följer ett par röster om hennes konstnärskap:

– Lena är en unik musikant och en omistlig spelkamrat. Alltid på väg, alltid trogen sin inre musikaliska kompass, svarar Ale Möller när vi ber honom om en kommentar.
– Lena och jag har samarbetat i 40 år. Att ha med Lena är alltid ett trumfkort. Alla blir djupt berörda och inspirerade, det gäller både publik och medmusiker, säger komponisten Karin Rehnqvist när hon beskriver deras arbetsrelation.

Vi presenterar som en del av stipendiet ett kort textat filmporträtt av Lena, där hon berättar om sina drivkrafter och vad som har lett fram till det konstnärskap hon idag visar fram, genom musiken och i mötet med publiken.

Via denna länk finner man filmporträttet (18 min). Produktionen är gjord av Wanglerkultur1:
Porträtt av musikkonstnären Lena Willemark – 2022 års Stora musikstipendiat

I samband med tillkännagivandet erhåller Lena förutom stipendiet ett inramat diplom som har formgivits av illustratören Helena Shutrick.
Konstnärsnämndens Stora Musikstipendium uppmärksammar en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer. Stipendiet är på 300 000 kr och delas ut årligen.

Kontaktperson Konstnärsnämnden: Hasse Lindgren
Kontaktperson Lena Willemark: Hilda Sandgren – MTA Production