Lena är nominerad till Nordic Council Music Prize 2021!


Motivering:

Med sin osvikliga förmåga att forma olikheter till en naturlig helhet har den legendariska artisten Lena Willemark kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och på den svenska musikscenen i stort. Hon är en banbrytande sångerska, kompositör och instrumentalist som med oförminskad kraft fortsätter att utforska musiken och sitt konstnärskap.

Från sin uppväxt i Älvdalen bär hon med sig en unik musikskatt, samtidigt som hon bryter ny mark i olika konstellationer och genreöverskridande sammanhang. En unik musiker som gör det gamla nytt, ständigt nyfiken och aktuell på så väl konserthus som jazzklubbar, nationellt och internationellt.

Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland flertalet Grammisar, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt utnämnd Riksspelman.

Om priset:

13 artister och ensembler som har skapat unika musikaliska upplevelser är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2021. Bland årets nomineringar finns både vokalister, folkmusiker, trumpetare, en pianist, en multiinstrumentalist och ett DJ-kollektiv. Priset uppmärksammar skapande och utövande av musik på en hög konstnärlig nivå och har delats ut sedan 1965.

De nominerade representerar ett brett spektrum av nordisk musik från opera, klassisk musik, jazz, folkmusik till house och pop. Här finns internationella stjärnor som varit med till att sätta Norden på den musikaliska världskartan; starka röster, instrumentalvirtuoser, kreativa talanger med stor musikalitet och dedikerade artister som varit verksamma i många år. Det är ett starkt fält där några av artisterna har varit nominerade tidigare år.