LENA WILLEMARK – ÅRETS KOMPOSITÖR VID FOLK & VÄRLDSMUSIKGALAN!


Det senaste året har inneburit en mängd spännande projekt och utmärkelser för Lena Willemark.
Vid årets Folk & Världsmusikgala som gick av stapeln på  Helsingborgs konserthus nu i helgen fick artisten, sångerskan, spelmannen och kompositören LENA WILLEMARK från Älvdalen motta utmärkelsen ÅRETS KOMPOSITÖR. Priset är instiftat av STIM.
Juryns motivering:
Årets Kompositör: Lena Willemark, från Älvdalen, bosatt Stockholm

Att kombinera traditionsmusik med nutida klanger är inte alldeles enkelt. Att förankra det gamla i det nyaste nya, att hitta en form där bägge delarna växer och sömlöst blir ett. Vår pristagare har på ett fantastiskt sätt hittat de gemensamma nycklarna men också spårat upp nya vinklar, varianter och vändningar som ger lyftkraft och lyster. Till och med med det ålderdomliga språket som blommar långt upp i Västerdalarna. 

Lena Willemark har verkat i många decennier i den svenska musikbranschen och räknas även som en av de främsta folkmusikartisterna på  den internationella scenen. Hon spelade bla på Guggenheimmuseet i New York förra året tillsammans med Benny Andersson, på den stora tyska folkmusikfestivalen i Rudolstadt och i februari medverkade hon vid den tyska musikfestivalen Ultraschall i Berlin.
Hon utforskar hela tiden nya musikaliska världar vilket väcker uppmärksamhet inte bara i Sverige utan även internationellt.
Vid musikfestivalen Ultraschall  medverkade hon som solist i ett nytt verk av Karin Rehnqvist.
Lena var  grammisnominerad i år i två klasser: folkmusikkategorin med hyllade albumet BLÅFERDI och i den klassiska kategorin med albumet DANSA tillsammans med Cecilia Zilliacus.
I januari och februari fick Lena dubbla akademiska utmärkelser:
Den 26 januari utsågs Lena Willemark till ledamot av Hederskollegiet vid Kungliga Musikhögskolan I Stockholm;
Titeln motsvarar hedersdoktor vid andra universitet/högskolor. Motiveringen lyder;” För en innovativ och fördomsfritt sökande verksamhet som sångerska,
spelman och pedagog med rötterna i svensk folkmusik, med stort engagemang för verksamheten vid KMH och dess studenter.”Den 1 februari utsågs hon till hedersdoktor vid Högskolan Dalarna.
Motiveringen till Willemarks hedersdoktorat;  ”Lena Willemark är riksspelman på älvdalslåtar men vägrar att inordna sig i något speciellt fack. Hon är en banbrytande genreöverskridande sångerska som ständigt vidgat sitt uttryck. Hon visar därmed på en öppenhet och ett mod som präglar Högskolan Dalarna. Lena är en förebild med sin självständighet och kommunikationsförmåga som är viktiga inslag i bildningsprocessen – ett av Högskolans uppdrag. Hon har en unik förmåga att forma olikheter till en helhet med lika stark global som lokal förankring, vilket är i linje med Högskolans vision i Dalarna i världen.”