LENA WILLEMARK ÅRETS EVERT TAUBE-STIPENDIAT!


Fina motiveringen från Skap

”I måndags (9 december 2019) hade Skap nöjet att dela ut årets stipendium till Evert Taubes minne till folkmusikern och kompositören Lena Willemark under föreningens medlemskväll på Fasching i Stockholm. Willemark, uppväxt i Älvdalen och utbildad på Musikhögskolan i Stockholm har arbetat tillsammans med åtskilliga av Sveriges främsta musikskapare och tonsättare, Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker och Den Norske Kammerorkester. Hon har mottagit hela fem Grammisar, är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och är Riksspelman.

Willemark kommenterar stipendiet:
”Evert Taube har följt mig ända sedan min barndom och uppväxt i byn Evertsberg. Han öppnade upp världen med sina berättelser och gav mig tröst när jag var ledsen. För mig som folkmusikant är det alltid spännande att tolka hans musik och att bli inspirerad till eget skapande. Jag är oerhört stolt och glad över detta fina stipendium!”

Motiveringen lyder:
”Med ojämförbar musikpoetisk riktning kanaliserar hon det nya och det uråldriga genom samma klangbotten. Med Taubes egna ord: Här är det inte fråga om att dröja vid det förgångna, men att lyssna till det oförgängliga!”

GRATTIS LENA!!!”

Fotograf: Per Kristiansen